Nieuwsarchief

Hier vindt u de eerdere nieuwsberichten die niet meer actueel zijn.

(maart ’15)
28 maart as. Informatiedag nieuwbouw woningen en bouwkavels  op locatie aan de Sterrekamp te Nieuwehorne
Bouwbedrijf van der Woude te Gorredijk en DW BOUW uit Nieuwehorne organiseren op 28 maart as. van 10.30 uur tot ca. 15.00 uur tijdens de landelijke open huizen dag een informatie dag op locatie aan de Sterrekamp te Nieuwehorne ,tevens zal de Gemeente Heerenveen ook hierbij aanwezig zijn om informatie te verschaffen over de aangeboden vrije bouwkavels voor vrijesector/particuliere woning bouw ook de Hypotheker zal aanwezig zijn om u direct te kunnen informeren over uw hypotheek tbv. financiering van uw woning of bouwkavel Hier op locatie zullen zij u alles kunnen vertellen over de te realiseren woningen en bouwkavels welke zij tegen zeer scherpe prijzen aan bieden,zo krijgt u op deze dag inzicht over de situering van de woningen op de bouwkavels welke door DW BOUW en Bouwbedrijf vd.Woude worden aangeboden.

Deze woningen bieden een uitgelezen kans aan starters en mensen welke momenteel een woning huren, voor velen kan een nieuwbouw woning voordeliger zijn dan huren. De prijzen varieren van €143.500 tot €175.800 VON. De maandlasten voor vermelde woningen zijn vanaf ca.€ 488,- tot €5 98,- netto pm. hiervoor krijgt u woningen die aan de hoogste standaard voldoen dus zeer energie zuinig dit betekend dat de maandelijkse  kosten voor energie ook beduidend lager zijn dan bij bestaande woningen. Maak gebruik van deze dag en mogelijkheden, voor de starter en zittende huurder is dit een uitgelezen kans om tegen lage maandlasten een woning te kopen welke aan de hoogste standaard voldoen.

Laat u geheel vrijblijvend informeren wij van Bouwbedrijf van der Woude, DW BOUW , de Hypotheker en de Gemeente Heerenveen zullen u onder het genot van een kop koffie graag te woord staan en u van alle informatie kunnen voorzien.

 

(dec. ’14)
Gezamenlijk winterfestijn 3 dorpen

Oude-, Nieuwehorne en Katlijk bundelen hun krachten bij het organiseren van een winterfestijn rondom het Sint Thomasluiden. Onder de naam Sint Thomas Winterbarren worden op zaterdag 27 december meerdere activiteiten op één dag georganiseerd: het Sint Thomas Wedstrijdluiden in Oudehorne, de Sint Thomaskuier door de drie dorpen, de Sint Thomas Wintermarkt in Katlijk en een Sint Thomas Trailrun door de drie dorpen.

Trailrunning
Trailrunning is een nog relatief onbekende sport in (het Noorden van) Nederland. Een trailrun is een off-road hardloop evenement waarbij niet direct het wedstrijdelement, maar het beleven van de omgeving en de route centraal staan. De prachtige omgeving van Katlijk, Oude- en Nieuwehorne met bossen, akkers, heidevelden en weilanden leent zich uitstekend voor een dergelijk evenement. Er worden drie afstanden, van zeer pittig tot relatief eenvoudig, uitgezet. Voor de (zeer) ervaren trailrunner is er de afstand van ca. 30 km (1 unieke grote ronde), terwijl de beginners of minder ervaren lopers kunnen kiezen voor de ca. 7,5 km. Daarbij zal er ook een afstand van ca. 16-17 km zijn voor het echte trailrun-gevoel. Voor dit jaar is er ook een afstand van 50 km.

Wintermarkt
Extra sfeer tijdens het Sint Thomas Winterbarren is er in de vorm van een midwintermarkt, die sinds jaar en dag rond het Sint Thomasluiden in Katlijk wordt georganiseerd. Op het dorpsplein bij de Thomastsjerke bieden diverse standhouders hun producten aan. Dorpsgenoten in monnikspij luiden de klokken van de klokkenstoel, geven demonstraties en nodigen iedereen uit om ook zelf de klokken te luiden. Er zijn vuurkorven, glühwein, oliebollen en midwinterhoornblazers is het een gezellige drukte op het plein.

De opbrengst van de evenementen komt ten goede aan goede doelen in de beide dorpen. Meer informatie over de evenementen vindt u op www.oude-nieuwehorne.nl en op www.yenssportsevents.nl.

(dec. ’14) Kerstconcert op 19 december in Nieuwehorne met Gurbe Douwstra

Bent u klaar voor een groot, sfeervol muziekfeest? Kom dan op vrijdagavond 19 december om 20.00 uur naar het Sportcomplex in Nieuwehorne! Muziekvereniging De Vrije Fries uit Oudehorne organiseert in samenwerking met fanfareorkest Harmonie Beetgum en Gurbe Douwstra een bijzonder kerstconcert. De beide korpsen vormen samen één groot mega-orkest. Ingrediënten genoeg voor een leuke avond voor jong en oud!
Er staat een mooi programma voor u in petto. Van uptempo popliedjes, een solowerk van zangeres Anna Siet Algra uit Jubbega en pittige fanfaremuziek tot de muzikale vertolking van de ondergang van de zeppelin Hindenburg. Ook zal een middeleeuwse kerstmis ten gehore worden gebracht met het muziekstuk A Medieval Christmas van Philip Sparke.
Als gast zal de Friese zanger en troubadour Gurbe Douwstra op het podium verschijnen. Natuurlijk kan zijn nummer Cliffs of Moher niet ontbreken tijdens de avond: dit lied stond vijf jaar lang op nummer 1 in de Fryske top 100. Naast de nummers met het orkest zal Gurbe ook solo nog een aantal liederen laten horen.
Christelijke muziekvereniging De Vrije Fries en Harmonie Beetgum hebben veel overeenkomsten. Het zijn allebei fanfarekorpsen, spelen in dezelfde muzikale divisie en staan beide onder leiding van dirigent Syde van der Ploeg. De keuze voor een gezamenlijk concert was dan ook snel gemaakt.

Medewerking gevraagd aan landschapsinventarisatie

(nov. ’14)
In de periode van 29 september tot en met 28 november 2014 voeren medewerkers van Landschapsbeheer Friesland in Zuidoost Friesland een inventarisatie van het landschap uit. Deze inventarisatie wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeenten in Zuidoost Friesland, waaronder de gemeente Heerenveen. De gemeente Heerenveen vraagt de grondeigenaren in het buitengebied om hier hun medewerking aan te verlenen door de veldmedewerkers toegang te geven tot hun percelen.
De meting/veldinventarisatie is nodig voor de actualisatie van het Landschapsbeleidsplan Zuidoost Friesland 2004-2014 en vormt een vervolg op de 0-meting die in 2002 is uitgevoerd door Landschapsbeheer Friesland in opdracht van de gemeenten.
Om deze inventarisatie goed uit te voeren is het nodig dat de veldmedewerkers van Landschapsbeheer Friesland de landbouwpercelen in het buitengebied mogen betreden. Uiteraard gebeurt dit op een wijze die zo min mogelijk verstorend is voor vee of schade toebrengt aan gewassen. Omdat het om een groot aantal percelen gaat, is het erg tijdrovend om grondeigenaren vooraf persoonlijk en schriftelijk om toestemming te vragen. Daarom vragen we grondeigenaren via dit bericht om hun medewerking.
De veldbezoeken worden uitgevoerd van 29 september tot en met 28 november 2014.
De medewerkers die opdracht hebben voor het uitvoeren van de inventarisatie, kunnen een verklaring van burgemeester en wethouders tonen waarin staat dat zij de werkzaamheden in opdracht uitvoeren. Mocht u personen aantreffen op uw land dan kunt u hen vragen om deze verklaring te tonen.

Voor vragen over de inventarisatie kunt u contact opnemen met mevrouw H. Huisman, Beleidsmedewerker Groen en Landschap van de gemeente Heerenveen, telefoon 14 0513

Jaarlijkse uitvoering van Sjongnocht 12 december 2014

Kerstfeest Tussen Licht en Donker
Kerst, een gelukkig gezinnetje, een prachtige baby, een romantisch gebeuren in de stal. En we doen er ook dit jaar weer van alles aan om er een gezellig feest van te maken. De deuren en de portemonnees gaan voor één keer royaal open voor iedereen. Daarna gaan we weer over tot de orde van de dag. Is dit het beeld van Kerst dat wij zo graag willen blijven zien? Of staan we ook stil bij de realiteit van het leven met haar eenzaamheid, verdriet en pijn, conflicten, rampen, ouderdom, honger, vluchtelingen en werklozen? Vieren wij kerst tussen licht en donker?
Gem. Koor Sjongnocht Oude- en Nieuwehorne probeert, in de vorm van liederen en teksten, de tegenstrijdigheid tussen licht en donker, tussen romantiek en realiteit naar voren te brengen.

U wordt hierbij van harte uitgenodigd! Het kerstgebeuren vindt plaats op vrijdag 12 december in de Regenboogkerk te Oudehorne.

Intocht Sinterklaas 22 november 2014

Op zaterdag 22 november komt Sinterklaas ook weer in Oude- en Nieuwehorne aan.
Vanaf het OUDE parkeerterrein van de sportvelden van UDIROS is er een Sinterklaas-rondrit door het dorp. Sinterklaas wordt dan begeleid door muziekkorps ” De Vrije Fries”.
Het eindpunt van deze rondrit is bij dorpshuis ” De Kiekenhof”,  waar de Sint welkom zal worden geheten.
De organisatie is ook dit jaar weer in handen van de SVV (Stichting Volks Vermaak oude- en Nieuwehorne).

High tea-concert 9 november 2014 (okt. ’14)

Op zondag 9 november om 15.00 uur verzorgt a capella koor Melomania samen met Jankwadraat + Henk een muzikaal high tea concert in het kerkje van Nieuwehorne. Drie mannen, twee Jannen en één Henk, vormen samen de folkgroep Jankwadraat + Henk. Ze spelen traditionele West-Europese volksmuziek . Het repertoire bestaat zowel uit vrolijke als gedragen melodieën. De 3 koppige folkgroep bestaat uit Jan Frederiks op cornemuse, trekzak en tin-whistle, Jan de Vries op trekharmonica´s en Henk Nijzing bespeelt twee verschillende cornemuses. De cornemuse is een Franse doedelzak en klinkt veel zachter dan de bekende Schotse doedelzak en vormt een goede combinatie met de trekzak.
Melomania is een klein 5-stemmig a capella koor uit Lippenhuizen en bestaat uit 12 leden, mannen en vrouwen. Of het nu pop, wereldmuziek of evergreen is; of het nu in het Frans, Italiaans, Zweeds of Engels is; het koor zingt nummers die je raken en meenemen. Intentie, passie en harmonie zijn de kernwoorden van het repertoire. Sfeer en beleving kenmerkt de optredens. Onder de deskundige en bezielende leiding van dirigente Janna Postma is het koor gegroeid en worden telkens nieuwe uitdagende arrangementen aan het repertoire toegevoegd. Naast het eigen repertoire proberen koor en muzikanten ook samen te spelen. Het belooft een gevarieerd concert te worden met een sfeervol werelds repertoire.
De entreeprijs is € 7,50 ( t/m 12 jaar € 2,50). In de pauze wordt u getrakteerd op tea/koffie met gebak. Kaarten zijn verkrijgbaar in de kerk of te reserveren bij Els Andrews: (0513) 46 45 92.

Voorontwerp bestemmingsplan Nieuwehorne ter inzage (sept. ’14)

Voor vrijwel elk gedeelte van de gemeente geldt een bestemmingsplan. Een bestemmingsplan bepaalt waar gebouwen en gronden voor mogen worden gebruikt, wat er gebouwd mag worden en hoe groot die bebouwing mag worden.
De gemeente heeft een nieuw bestemmingsplan voor de dorpen Oude- en Nieuwehorne voorbereid. De oude bestemmingsplannen zijn meer dan 10 jaar oud en daarom aan vervanging toe. Het betreft een consoliderend bestemmingsplan dat alleen tot doel heeft om de bestaande situatie vast te leggen en niet voorziet in nieuwe ontwikkelingen. Conform de inspraakverordening wordt inspraak geboden op het voorontwerpbestemmingsplan. De inspraakperiode bedraagt vier weken en er zal geen inspraak- of informatieavond gehouden worden. Bij vragen kan contact opgenomen worden met onderstaande behandeld ambtenaar.
Inzage van het voorontwerpbestemmingsplan:
Het voorontwerpbestemmingsplan is van 25 september tot en met 22 oktober 2014 op de volgende manieren te raadplegen:

  • via de website http://www.ruimtelijkeplannen.nl. Op de website selecteert u het tabblad ‘Bestemmingsplannen’, waarna u de mogelijkheid heeft om de stukken op te roepen via het invullen van de locatie, naam van het voorontwerpbestemmingsplan of het identificatienummer (planID) van het plan (NL.IMRO.0074.BPNoudenieuwehorne-VO12); 
  • bij de receptie van het gemeentehuis aan de Crackstraat 2 te Heerenveen; 
  • in het dorpshuis ‘De Kiekenhof’, Molenweg 29 te Nieuwehorne

Bij verschillen tussen de digitale versie en de papieren versie van het bestemmingsplan, is de digitale versie bepalend.

Inspraakreacties:
Gedurende de genoemde termijn kan iedereen schriftelijk of per e-mail bij burgemeester en wethouders een inspraakreactie op het voorontwerpbestemmingsplan indienen:

  •  een schriftelijke reactie kunt u richten aan burgemeester en wethouders van Heerenveen, Postbus 15.000, 8440 GA Heerenveen;
  •  een inspraakreactie per e-mail kunt u sturen aan het e-mailadres: l.schockman@heerenveen.nl.

Heeft u nog vragen?
Heeft u vragen over het voorontwerpbestemmingsplan dan kunt u contact opnemen met Lysbeth Schockman of Steven Doelman van de afdeling ruimtelijke ontwikkeling, per e-mail l.schockman@heerenveen.nl of op telefoonnummer 0513-617767 (Steven Doelman).
Frysk Kultuer Histoarysk Evenemint (sept. 14)

Op de laatste zaterdag van september beleeft u op het Landgoed De Horne in Nieuwehorne (bij Heerenveen) een dag uit het verleden die u niet gauw vergeet.
Kom op zaterdag 27 september naar de Schoterlandseweg in Oude- en Nieuwehorne en bekijk tussen 10.00 en 11.30 uur de boerenoptocht! Daarna gaat het plattelandsevenement verder op Landgoed De Horne in Nieuwehorne. Op het landgoed is van alles te doen en te zien. Een heus openluchtmuseum in bedrijf met dit jaar weer vele hoogtepunten. Een feest voor jong en oud!
Het Flaeijelfeest mag met enige trots het meest unieke plattelandsevenement van Nederland worden genoemd. Het is zo uniek omdat het aanbod aan activiteiten en bezienswaardigheden bij geen enkel ander soortgelijk evenement wordt geëvenaard. Dat dit veel mensen bijzonder aanspreekt blijkt wel uit het groot aantal bezoekers: zo´n 25.000.
De organisatie van het Flaeijelfeest, die bestaat uit ruim 450 vrijwilligers, heeft ten doel om het vroegere leven op het platteland in de vorm van een ééndags openluchtmuseum (rijdend en in bedrijf) tentoon te stellen. De activiteiten zijn gericht op een divers publiek in alle leeftijden.
Zie meer op de vernieuwde pagina van Flaeijel >>

Rabobank Coöperatiefonds keert opnieuw uit

Tijdens een feestelijke uitreiking op 30 juni jl. bij de Rabobank in Heerenveen ontvingen vertegenwoordigers van 17 projecten een donatie uit het Coöperatiefonds. Het Coöperatiefonds van Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland is er voor lokale maatschappelijke initiatieven die de leefbaarheid in de omgeving vergroten. Plaatselijk Belang Oude- en Nieuwehorne ontving een cheque van 4000 euro voor renovatie van wandel- en fietspaden.

Theaterproject ‘Leafde’ (juni ’14)
De voorbereidingen van het theaterproject zijn in volle gang.
Lees hier meer.

4 mei herdenking (mei ’14)

Op zondag 4 mei 2014 werd in de monumentale kerk van Nieuwehorne een 4-meiu herdenking gehouden.
Naast een optreden van de Jan de Roas Sjongers  lazen kinderen hun eigen gedichten voor en daarbij werd ook nog een beamerpresentatie gegeven.
De bestanden kunt u hier uploaden:
Gedicht
Presentatie 4 mei

Onthulling informatiebord Kiekenberg
Op vrijdag 7 maart om 11.00 uur hopen de kinderen van beide basisscholen uit Oude- en Nieuwehorne aan de Siebe Annesweg te Oudehorne een nieuw informatiepaneel te onthullen op de Kiekenberg. Dit informatiepaneel wordt geplaatst door Staatsbosbeheer in samenwerking met de vereniging van Plaatselijke Belang.
De Kiekenberg, een bos en heidegebied op de flanken van de Tsjonger, wordt beheerd door Staatsbosbeheer en in samenwerking met Plaatselijk Belang zijn vele vrijwilligers uit het dorp al jaren actief in het beheer bij het Kiekenbergcomplex. Om het gebied nog meer charme te geven voor de recreant en wandelaar hebben beide organisaties de handen ineengeslagen om te zorgen voor een stukje informatievoorziening over dit uniek stukje Fryslân. Tijdens de opening gaan we op een spectaculaire manier het verleden van dit gebied beleven.

Gevonden voorwerp
Er is een cadeaubon van “Kaasboerderij De Stelp” in Oldeberkoop gevonden. De eigenaar kan de bon afhalen bij fam. A. Luitjes, Molenweg 2 te Nieuwehorne.

Sint Thomas Winterbarren succesvol verlopen
Op 28 december was het een gezellige drukte bij alle evenementen rondom het Sint Thomasluiden. Het onverwacht mooie weer zorgde voor veel kuierders, trailrunners, en een heleboel bezoekers bij de klokkenstoelen en midwintermarkt.
Vanuit het Sportcomplex starten de verschillende afstanden van de Kuiertocht. De ca. 950 kuierders konden kiezen uit 25, 17 , 10 of 5 km. Naar gelang de afstand deden ze de festiviteiten in Katlijk en Oudehorne aan of alleen het wedstrijdluiden van Oudehorne. In elk geval kruisten ze allemaal op verschillende punten in bos en veld de trailrunners, troffen ze op de Kiekenberg dansers van Eijer-productions en konden ze genieten van de fraaie klanken van de klokken!
De 1e trailrun telde zo’n 400 deelnemers die de afstand van 30, 17 of 7,5 km aflegden door veelal zwaar terrein; natte weilanden, drassige bospaden of zwart bouwland! De deelnemers waren na afloop evenwel razend enthousiast. Het smaakt naar meer!
In Katlijk was het een drukte van belang rondom de Sint Thomaskerk. Demonstraties klokluiden en standhouders op de midwintermarkt gaven bezoekers en kuierders een gezellige middag en /of een welkome pleisterplaats.
De klokkencommissie van Oudehorne organiseerde een open wedstrijd klokluiden. Er streden 12 deelnemers om de eer; de winnaar werd Rick Hoekstra uit Katlijk, 2e werd Jorrit Porte, eveneens uit Katlijk en de 3e prijs werd gewonnen door Jildau de Haan uit Oldeberkoop. Wilmer Porte uit Katlijk kreeg de bronzen wisselklok; de prijs voor de beste jeugdluider!
De prijzen werden beschikbaar gesteld door: Friesbouw Katlijk, Siton- autogroep,
Rabobank Heerenveen en de klokkencommissie.
Het Sint Thomas Winterbarren werd mede mogelijk gemaakt door:
Van der Meer-Caravans, Mijn Makelaar, Arc-Accountants, Jansma’s Hof, Heida-Accountancy B.V., Hoekstra fourages, De Vries benzine & fietsen, Schaaf- Bromfietsen, Bos/van Ooijen- Autobedrijf, Hummelhûs en biologische groentetuin, Kuperus- Mechanisatie/Installatiebedrijf, Fixet, Haanstra- Schildersbedrijf, Kloosterman- tuincentrum, Hoekstra en partners- notarissen, Aannemersbedrijf Gosé de Vries, Coöp, Friesbouw Katlijk, Syperda-Verhuur, Krekt en Dijksma- Reclame, Y&S Sports Events, Lopers Company Heerenveen.
De uiteindelijke opbrengst voor Serious Request is: € 2.500,-
De organisatie van het Sint Thomas Winterbarren dankt alle vrijwilligers die dit gezamenlijke evenement mogelijk hebben gemaakt!
Meer foto’s van Christien Boersma kunt u >> hier vinden. Ook >> hier en >> hier staan foto’s van het gebeuren.

Omdat de boze geesten al ruim een week werden verjaagd bij de klokkenstoel in Oudehorne, waren de weergoden de organisatie op 28 december goed gezind. Het Winterbarren was mede hierdoor een groot succes. Onder zeer grote publieke belangstelling werd een open wedstrijd klokluiden gehouden. Twaalf deelnemers hadden zich hiervoor aangemeld met een bronzen wisselklok voor de beste jeugdluider. Vele honderden deelnemers van de wandeltochten Winterbarren liepen langs de klokkenstoel en genoten van de fraaie klanken die de klokken ten gehore brachten.
Open wedstrijd:
1e Rick Hoekstra (Katlijk)
2e Jorrit Porte (Katlijk)
3e Jildau de Haan (Oldeberkoop)
4e Sjoukje Hoekstra (Mildam)
5e Eelko de Haan (Nieuwehorne)
6e Dennis de Kroon (Nieuwehorne) x

Op vrijdag 20 december was het wederom sportvereniging UDIROS uit Nieuwehorne die de bezoekers massaal naar het multifunctionele sportcomplex wist te trekken. Gerald Sibon, Brian VandenBussche, Jeffrey Talan, Geert-Arend Roorda, Ronnie Pander Ronnie Venema en Dick Jol, allen werkten zij mee aan de sportieve feestelijke avond geheel ten behoeve van 3FM Serious Request.
Door de steun van de sponsoren, vrijwilligers en het publiek kon er aan het eind van de zaalvoetbalavond ruim € 6.500,00 worden aangeboden aan 3FM Serious Request.
Samen met de actie van zaterdag 14 december waar in deze dorpen ook het sportcomplex, UDIROS, vele sponsoren en particuliere acties een niet onbelangrijk deel hebben gehad, staat de Serious Requestteller uit Oude- en Nieuwehorne nu op bijna € 12.000. Daarnaast zijn er nog allerlei schoolacties aan de gang.

Chil out geopend (geplaatst 30-12-2013)

Vrijdag 29 november was het dan zover… het nieuwe jeugdhonk werd geopend! Er kwamen behoorlijk wat belangstellenden op af, ruim 120, om het honk van binnen te bewonderen. De sfeer was relaxed te noemen. Veel positieve reacties! En gelukkig ook een grote groep enthousiaste jeugd.
De naam is officieel onthuld, ‘Chil out’. Chil met één ‘l’, de Friese versie van chillen; ‘relaxen, ontspannen.’ Hier biedt het jeugdhonk genoeg mogelijkheden voor. Er zijn een aantal zit-/hangbanken, statafels en krukken, maar ook een voetbaltafel en tafeltennistafel. Natuurlijk is er flinke discomuziek met flitsende disco en laserlichten.
Onder enthousiaste aanvoering van Mad Dikkie werden er allerlei ingewikkelde break dance capriolen uitgehaald. Vanaf half 9 moest helaas de wat jongere jeugd en de iets te oude jeugd de Chil Out verlaten.
Zo kon de jeugd van klas 1, 2, 3 ongestoord nog tot 22.30 verder chillen. En dat hebben ze ook zeker gedaan. De (cola) drankjes vloeiden rijkelijk. De veger moest er aan te pas komen om ook de laatste jeugd de ruimte uit te krijgen.
We hopen vrijdag 3 januari vanaf 20.00 uur weer heel veel 1e, 2e en 3e klassers van het voortgezet onderwijs te ontmoeten in de Chil Out !

Oud- en Nieuwfeesten (geplaatst 15-1-2013) IMG_4238a
Op 1 januari vanaf 01.00 uur is er in De Kiekenhof weer het Oud- en Nieuwfeest, georganiseerd door de SVV.
Op 3 is er in het spiksplinternieuwe jeugdhonk een Nieuwjaarsfeest. Zit je in klas 1, 2 of 3 van het voortgezet onderwijs, dan ben je vrijdag 3 januari vanaf 19.30 uur weer van harte welkom in het jeugdhonk in Nieuwehorne.
We maken er een gezellige nieuwjaarsfeestje van. Tot dan!

De jeugdhonkcommissie

Uitvoering dansgroep Expansion 15 december geplaatst 23-11-2013
Vanwege het eerste lustrum geeft dansgroep Expansion op 15 december om 19.00 uur een uitvoering in het sportcomplex van Nieuwehorne. De entree bedraagt slechts € 3,–. Meer info bij renske-brander@hotmail.com.

24-11-2013
Opening Jeugdhonk Nieuwehorne 29-11 om 19.00 uur

Een flinke groep jeugd is in de herfstvakantie druk aan het schuren, verven en inrichten geweest, er is een echte graffitimuur maar er is nog veel meer gebeurd. Naast alle behulpzame jeugd, werd er van allerlei kanten hulp aangeboden.
Hierbij nodigen we iedereen dan ook van harte uit om bij deze feestelijke opening aanwezig te zijn.
Onder het genot van een hapje en drankje, wordt de officiële naam onthuld. Special Guest van de avond is Mad D., de graffitikunstenaar .

17-11-2013
Uitvoering Sjongnocht
Op 22 november geeft Sjongnocht een uitvoering.
>> Lees verder

Intocht Sinterklaas
Op 23 november komt Sinterklaas in Nieuwehorne aan.
>> Lees verder

09/10/2013
Jongenskoor Dzvinochok uit Kiev (Oekraïne)

Het jongenskoor Dzvinochok (klokje) bestaat uit ca. 45 zangers, verdeeld over sopranen en alten (ongeveer 30 jongens in de leeftijd van 10 tot 14 jaar) en tenoren en bassen (ca 15 mannen tot een leeftijd van ongeveer 40 jaar. Ze krijgen in Kiev een gedegen zangopleiding op een koorschool. Ieder jaar wordt een aantal van hen geselecteerd om in aanmerking te komen voor een buitenlandse tournee. Het koor wordt begeleid door een dirigent (Ruben Tolmachov), een tweede dirigent (Zana Bugai). Beide dirigenten nemen ook vocaal deel aan een concert. Tevens is er een pianiste, hoewel het koor overwegend zonder begeleiding zingt.
Het koor maakt regelmatig buitenlandse tournees. Het is aangesloten bij Pueri Cantores, een internationale organisaties van jongenskoren.
Hun repertoire bestaat uit Russisch Orthodoxe kerkmuziek, volksmuziek uit Oekraïne, negrospirituals, westerse en Amerikaanse muziek. Het doel is om de muziek uit Oost Europa hier te promoten en de jongens kennis te laten nemen van andere culturen.
Het koor heeft een website: www.dzvinochok.kiev.ua. Ook op YouTube is het te beluisteren.

——————-
08-10-2013
Lezing Vogel- en Natuurbeschermingswacht 15 november Oude- en Nieuwehorne e.o.

Vogel- en Natuurbeschermingswacht Oude- en Nieuwehorne e.o. nodigt iedereen uit voor een lezing door de heer A. Booi op op vrijdag 15 november 2013 om 20:00 uur in dorpshuis De Kiekenhof. Het thema van deze lezing is: Impressie van bijzonder weidevogelbeheer.
Lees verder >>

——————-
14/09/2013
Serious Request 14 december 2013

Op zaterdag 14 december 2013 komen Oude- en Nieuwehorne in beweging voor Serious Request 2013! In het sportcomplex van Nieuwehorne komen diverse acties samen, waaronder een wandeltocht, hardloopwedstrijd, muzikale en culturele activiteiten.
Lees verder >>

——————-
14/07/2013
Tijdelijke agrarische bestemming oude sportveld
De gemeente is voornemens om tijdelijk (max. 5 jaar) toe te staan dat de voormalige sportterreinen
agrarisch worden gebruikt. Meer nieuws op de site van de gemeente >>.

4/10/2013
Zaterdag 12 oktober organiseert Wandelorganisatie Doelgericht Wandelen de Break Free kuier.
Het inleggeld van 3 euro komt geheel ten goede aan één van de projecten van UCCF (Uganda Child Care Foundiation ), nl. een nieuwe slaapzaal in Kakuto/Oeganda. Hiermee krijgen de kinderen die te ver weg wonen de mogelijkheid om naar school te kunnen.
Waar: Wijbrandischool Oudehorne
Starttijd: 5 – 10 en 15 km om 13.30 uur
Als toegift geeft zorgt het Kinderkoor Mwangaza met haar combinatie
van zang, dans, Afrikaanse drums en kleding voor een spektakel dat u niet mag missen. Het concert is op maandagavond 14 oktober in De Kiekenhof, de zaal is open om 18.30 uur.
Het Mwangaza Children’s Choir is een kinderkoor uit Oeganda. Het koor bestaat uit (wees) kinderen in de leeftijd van 9-13 jaar die met hun optredens aandacht vragen voor de armoede waar ze in leven.

31/8/2013

19/9/2013
Help ús Swimbad naar de beste 5!
Us Swimbad in Jubbega is genomineerd in de Friese verkiezing ‘project van duurzame betekenis’! Er zijn 10 genomineerden voor deze prijs. Uit deze 10 worden door middel van online stemmen 5 finalisten gekozen. De prijsuitreiking is op 10 oktober 2013, de Dag van de Duurzaamheid.

Stem mee!
Natuurlijk willen we daarom graag dat Us Swimbad bij de finalisten hoort, help ook mee en breng je stem uit via http://www.10jaarduurzaam.nl/genomineerden Je kunt dit het beste thuis even doen, of via de 3G verbinding van je Iphone!

Waarom eigenlijk?
Tussen alle andere genomineerden (vooral initiatieven van grote(re) bedrijven), valt Us Swimbad op door de praktische, hands on mentaliteit. Wij vinden dat Us Swimbad zeker bij de finalisten hoort, want:

* In 2003 is begonnen met het voorverwarmingselement op zonne-energie; misschien wel de grootste zonnecollector in Friesland. Over een lengte van 30 meter liggen 50 buizen die het opgepompte welwater (temperatuur 10C) voorverwarmen tot 15C waarna het in het natuurbad wordt gepompt.
* In 2013 zijn 30 PV-panelen geplaatst zodat het zwembad voor 90% in de eigen elektriciteitsbehoefte kan voorzien. De laatste 10% verwacht men te halen uit toekomstige aanschaf van zuiniger apparaten.
* het filteren en schoonmaken van het water gebeurt op een natuurvriendelijke manier.
* het zwembad kan alleen bestaan dankzij de vele vrijwilligers die zich op allerhande wijze inspannen.

Crowdfunding

Al van af het eerste begin weet Us Swimbad in Jubbega op creatieve wijze haar doelen te halen. Zo is het zwembad 60 jaar geleden mede ontstaan door ‘crowdfunding’. Naast het feit dat de gemeente Heerenveen een deel van de realisatiekosten heeft betaald, is een deel van de kosten opgebracht door de bevolking van Jubbega, onder andere door de verkoop van aandelen, crowdfunding dus.

Jury
De jury van ‘Het project van duurzame betekenis’ bestaat uit voorzitter Ferd Crone (burgemeester Gemeente Leeuwarden), Marjan Minnesma (directeur Urgenda), Ulco Vermeulen (Taskforce Groen Gas) en Rients Schuddebeurs (Rabobank).
30-06-2013
NachtSwalkers wandeltocht groot succes

Ruim driehonderd wandelaars stonden vrijdagavond aan de start van de NachtSwalkerstocht in Nieuwehorne. In de nacht van vrijdag 28 op zaterdag 29 juli vond de allereerste editie van deze nachtelijke wandeling plaats. Leuke activiteiten onderweg zorgden ervoor dat de sfeer er goed in bleef en er vrolijk doorgestapt werd. De regen, die de hele nacht viel, heeft geen wandelaar belemmerd om deel te nemen. De tocht is een initiatief van Doelgericht Wandelen.

Door de stilte van de nacht op de open vlaktes in de regio tussen Oranjewoud en Beetsterzwaag werd het wandelen op een geheel nieuwe manier beleefd. Veel mensen hebben meegewerkt  aan het bijzondere initiatief. Langs de route was van alles te beleven: diverse bands, zang- en dansgroepen traden op, er was een hindernisbaan uitgezet en men kon een wandeling maken door de ecokathedraal van Louis Le Roy.

Nog geen genoeg van al het wandelen? Op 21 en 22 september vindt de eerste Friese Waterlinie wandel2daagse plaats in de regio Donkerbroek, eveneens georganiseerd door Doelgericht Wandelen. Deze bijzondere wandeltocht is een unieke manier om van alles te weten te komen over de geschiedenis van de historische verdedigingslinie in Zuid Oost Friesland. Ook hier zullen vele acts en activiteiten de route opluisteren. Kijk voor meer informatie en inschrijven op www.doelgerichtwandelen.nl.

29-05-2013
Udiros turnsters succesvol op Fries kampioenschap

Zie: Flitsnieuws >>

12-05-2013
Onthulling naambordje Master van Dijkpaad
Op 11 mei werd door Tjitske van Dijk, dochter van ‘Master Van Dijk’,  het naambordje van dit pad onthuld. Dit pad leidt vanaf de 8e Wijk naar het nieuwe sportcomplex.

Foto’s zijn hier >> te zien.

10-05-2013
Stipelrûnte
Dit is een jaarlijks terugkerend evenement wat plaatsvindt in een bepaalde regio in Fryslân, deze keer in de zuidoosthoek van de gemeente Heerenveen. Een achttal prachtige locaties in o.m. Oudeschoot, Mildam, Oude-/Nieuwehorne, De Knipe, Katlijk en Jubbega vormen het decor. Op verzoek van SAKO Fryslân organiseert Keunstwurk dit prachtige evenement samen met één van de plaatselijke koren. In dit geval is dat Sjongnocht uit Oude-/Nieuwehorne. Het korenfeest is inmiddels uitgegroeid tot een zeer geliefd evenement en voor veel koren is het een hoogtepunt in het koorseizoen.
Op zaterdag 25 mei 2013 zingen maar liefst 70 koren. Op acht locaties zijn er gelijktijdig kooroptredens, terwijl de andere koren zich verplaatsen tussen de locaties of in een kerk luisteren naar het optredende koor. Met elkaar en voor elkaar is het motto. Het bijzondere aan het evenement is de veelzijdigheid aan deelnemers. Kamerkoren, shantykoren, mannenkoren, vrouwenkoren, popkoren, gemengde koren, ze komen in alle soorten en maten langs.
De Stipelrûnte begint om 10.00 uur en wordt om ca. 17.00 uur gezamenlijk afgesloten met een groot(s) slotmoment bij het nieuwe sportcomplex in Nieuwehorne. De entree is gratis. Het totale programma van de Stipelrûnte staat vanaf 1 mei op de website.

17-01-2013

Op donderdag 17 januari zijn de ijsbanen van Oude- en Nieuwehorne weer open gegaan. Grote aantallen schaatsers werden aangetrokken door het mooie weer en prachtige zwarte ijsvloer.

30-09-2012

Onder goede weersomstandigheden konden op zaterdag 29 september 2012 weer duizenden bezoekers genieten van het jaarlijkse Flaeijelfeest. ’s Morgens waren er nog enkele korte maar hevige regenbuien, maar ’s middags was het goed begaanbare feestterrein ‘De Horne’ weer het toneel voor het nodige spektakel.

Onder andere een trouwerij in oude stijl: ‘trouwe oer de putheak‘ (filmpje)

Foto’s van de verschillende activiteiten zijn hier (website Dorpskrant Hoarnekrite) en hier te bekijken.

Meer nieuws over Nieuwehorne in andere media (Flitsnieuws): klik hier en over Oudehorne: klik hier

 

Zie ook het rolmenu.