Flaeijelfeest (“Frysk kultuer histoarysk evenemint”

Iedere laatste zaterdag van september is het feest in Oude- en Nieuwehorne. In dit weekend vindt het Flaeijelfeest plaats op landgoed De Horne in Nieuwehorne. ‘s Ochtends een 4 km lange optocht met antieke voertuigen uit het begin van de vorige eeuw en ‘s middags een groot evenement op het feestterrein. Het aanbod aan activiteiten en bezienswaardigheden wordt bij geen enkel ander soortgelijk evenement geëvenaard, de dag is te kort om alles te kunnen bekijken.

Op het landgoed is erg veel te zien en te doen voor jong en oud. Een compleet openluchtmuseum volop in bedrijf met een dorpskapper, een fietsenmaker, een smid, een echte plaggenhut met turfstekers, een boerenboelgoed veiling en nog veel meer. Op het schoolplein kunnen kinderen broodjes bakken boven een vuur, oud-hollandse spellen spelen of knutselen. Ook is er een stoomtreintje waar de kleinsten een ritje op kunnen maken. In de kruidenierswinkel wordt echt ouderwets snoepgoed verkocht. Dit alles wordt feestelijk opgeluisterd door oude kermisattracties zoals een luchtschommel en een schiettent, oude volksdansen en kampioenschappen ringrijden.

Dat het Flaeijelfeest zo’n uniek evenement is blijkt wel uit het feit dat het tijdens de 35e editie in 2011 een Friese onderscheiding gekregen. Het mag zich nu met trots het ‘Fries cultuur historisch evenement’ noemen.

De organisatie van het Flaeijelfeest, die bestaat uit ruim 450 vrijwilligers, heeft ten doel om het vroegere leven op het platteland in de vorm van een “eendags” openluchtmuseum (rijdend en in bedrijf) tentoon te stellen. De activiteiten zijn gericht op een divers publiek in alle leeftijden. Dat dit veel mensen bijzonder aanspreekt blijkt wel uit het grote aantal bezoekers: zo´n 25.000 gedurende het hele weekend.

Voor meer informatie over het Flaeijelfeest kunt u terecht op de website: http://flaeijel.nl/.
Voor het laatste nieuws en leuke acties van het Flaeijelfeest kijk je op Twitter (@Flaeijelfeest), of op de Facebook pagina.