Keltyske Jûn: hoogtepunt in bestaan Jan de Roas Sjongers

Vrijdag 19 april vond de Keltyske Jûn (Keltische avond) plaats, een gezamenlijk project van de Jan de Roas Sjongers, de Christelijke muziekvereniging De Vrije Fries en de Graham Lowlanders Pipes and drums uit Leeuwarden, plus een aantal “extra” muzikanten (Wim op Uileann pipes en low D wistle, Ilse op low D wistle en blokfluit, Bea en Hilleke op gitaar en met zang, Wiep op de bas en Catrinus op harp).
Het werd een doorslaand succes. Volgens Evert de Jong, voorzitter en lid van het eerste uur van de Jan de Roas Sjongers, was dit het absolute hoogtepunt uit het 28-jarig bestaan van het koor. Het evenement vond plaats in de tot schitterende concertzaal omgetoverde sporthal van Nieuwehorne, die met 450 toehoorders tot op de laatste plaats bezet was.

Het idee voor dit concert ontstond begin vorig jaar. Dirigente Sitta Bosman van het mannenkoor en haar collega Willem Flisijn van De Vrije Fries ontwikkelden het plan voor een concert met keltische muziek. Daarvoor nodigden zij ook de doedelzak- en drumband Graham Lowlanders uit Leeuwarden uit. Het bleek een gouden formule. De drie muziekgroepen speelden en zongen apart, maar ook gezamenlijk en dat resulteerde in een uniek concert met een zeer gevarieerd repertoire. Natuurlijk ontbraken “klassiekers” als Mull of Kintyre en Lord of the Dance niet. Ruim drie uren duurde de voorstelling. Het slotlied, de Highland Cathedral, door onze dirigente Sitta Bosman van Friese tekst voorzien en “omgedoopt” tot Kiekenberg Cathedral, werd door de hele zaal meegezongen en eindigde in een staande ovatie voor de deelnemers.